+45 5193 3162 dan.rohde@valpro.dk

Krisetiderne er langt fra ovre, og de seneste par år har været præget af mange uforudsete nedbrud i virksomhedernes forsyningskæder.

Corona-krisen i 2020-2022 var et eksempel på et stort, uforudset og globalt nedbrud i de fleste forsyningskæder verden over. Denne pandemi tydeliggjorde en lang række sårbarheder i langt de fleste forsyningskæder, og lige netop disse sårbarheder er en god anledning til, at man som virksomhed kan reflektere, lære og overveje nye Supply-Chain strategier.
Resilience (modstandsdygtighed) handler nemlig om det at opnå den rette balance mellem forsyningskædens sårbarheder, og evnen til at kunne håndtere disse.

På den måde kan man blive rustet til at stå stærkere, og til at kunne reagere hurtigere, når der opstår store forstyrrelser, som påvirker virksomhedens Supply-Chain.

Vi har nedenfor highlightet 4 gode tips til, hvordan virksomhederne kan blive bedre forberedt på forstyrrelser, og opnå en mere modstandsdygtig forsyningskæde.

 

1. Strategisk tilgang

Det handler kort og godt om at vide, HVAD du køber ind, HVORDAN du køber ind, og hos HVEM du køber ind. Til levering HVORNÅR.
Sådan helt grundlæggende – selvom det kan virke meget banalt. Så handler strategisk indkøb jo egentlig ”bare” i bund og grund om at man tænker sig om…. 😉 Analyser, forstå og agér!

Har man styr på ovenstående, vil uforudsete nedbrud føles knap så uoverskuelige, da man på forhånd har en langsigtet plan, som sikrer både salg og produktion i virksomheden, til trods for udefra kommende problematikker.
Det hænger derfor godt sammen med Supply Chain Resilience, som handler om hvordan man bliver mere modstandsdygtig i sin forsyningskæde.

2. Multiplesourcing

Grundet de seneste års udfordringer verden over, har der været stort behov for to eller flere strategiske partnere, på de strategiske vare i ens virksomhed.

Årsagen til dette er, at der har været så store problemer med at få varerne hjem, så mange virksomheder har været tvunget til at ændre sourcing-strategi. Normalt ville man ikke bruge multiplesourcing til de strategiske varer, men for at styrke robustheden i forsyningskæden til nuværende- og fremtidige krisetider, er man nødt til at have min. 2 leverandører på de strategiske varer. Sikre du dig ikke levering på de vigtigste vare i din produktion, står du formentlig uden mulighed for at producere og vigtigst af alt, uden mulighed for sikring af salg, i perioder med globale kriser.

Derfor kan det være en rigtig god idé at kigge ind i de nuværende sourcing-strategier som man anvender, og vurdere om ikke det kan være relevant at ændre på disse, så man er bedre forberedt overfor uforudsete forstyrrelser.

 

3. Regionalisering af indkøb

Ved at finde leverandører med produktion i nærområdet, sikre man sig en kortere afstand, og dermed undgår at blive udsat for at ens varer ikke kan fragtes i over én måned, grundet eksempelvis containerskibe der sætter sig på tværs i Suez-kanalen. 😉

Virksomhederne opnår også en langt kortere og dermed mere robust Supply-Chain, ved flytning af produktion, leverandør osv. Til mere regionale områder.
Ligeledes går ovenstående også på sin vis, hånd i hånd med bæredygtighed, da en kortere forsyningskæde gør det væsentlig nemmere for virksomhederne at leve op til bæredygtighedsmålene. Samtidig gør den kortere afstand ift. transport, at der kommer mindre CO2 udslip på denne del.

 

4. Sikkerhedslager

Mange ved nok godt hvad et sikkerhedslager er, så dén del vil vi ikke komme for meget ind på.
Vi vil i stedet for, kort opremse de klare fordele ved et sikkerhedslager, når det kommer til at styrke robustheden i forsyningskæden.

Én af de primære fordele er at et sikkerhedslager kan give stabilitet, som jo er noget der er særligt godt og have, hvis der sker uforudsete nedbrud i forsyningskæden. Det gør at virksomheder hurtigt og effektivt kan håndtere uventede stigninger i efterspørgslen. Endnu en fordel ved dette er også, at det sikrer noget risikominimering, da virksomheden undgår at forbrugeren søger andre veje, hvis ikke kravene opfyldes.

Den nok mest attraktive fordele ved at etablere et sikkerhedslager, er at det sikrer en midlertidig stabilisering af virksomhedens indtægter.

Det skal selvfølgelig også siges, at et sikkerhedslager naturligvis ikke kommer helt uden ulemper. Der er ekstra udgifter ved etablering af dette, bl.a. ved opbevaringsudgifter af de ekstra varer. Det kan også være at de udsving i efterspørgslen, som er årsagen til at virksomheden opbygger et sikkerhedslager, måske går hen og aldrig rigtig bliver til noget, og som dermed ender i en stor kapitalbinding hos virksomheden.
Derfor bør det naturligvis nøje overvejes, hvor stort et sikkerhedslager virksomheden bør erhverve. Samtidig kræver det et stort overblik over, hvilke varer der er relevante at have på sikkerhedslageret. Vi vil anbefale at der specielt kigges grundigt ind i de strategiske varer, for at få et langsigtet overblik over, hvor meget virksomheden skal bruge.